MDK2 od kuchni #2
Niektórzy osłodzili sobie czas przepyszną szarlotką, może chcecie skorzystać z przepisu i upiec ciasto dla całej rodziny? Szarlotkę upiekł Tadziu z mamą. Polecamy!
Szarlotka przepyszna, która zawsze się udaje!
Składniki
3-4 szklanki mąki krupczatki
4 żółtka
¾ szklanki cukru
250g masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 litrowy słoik jabłek
Wyrabiamy ciasto mieszając wszystkie składniki. Czwartą szklankę mąki dosypujemy w trakcie wyrabiania.
Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wyklejamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy, potem nakładamy jabłka. Z drugiej części ciasta formujemy wałeczki i układamy na jabłkach ukośnie.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 minut z włączoną dolną i 20 minut górną grzałką.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!